Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Windows Shortcuts... μάθετε να τα χρησιμοποιείτε!


 Τα Windows 7 είναι η τελευταία και καλύτερη έκδοση του λειτουργικού της Microsoft που κυκλοφορεί αυτήν την στιγμή, τουλάχιστον μέχρι να βγουν τα Windows 8. Υπάρχουν πολλές απλές προσθήκες (σε σχέση με τις παλιότερες εκδόσεις) που σχεδόν κανένας δεν χρησιμοποιεί. Θα δούμε μερικές από αυτές και που ξέρετε, μπορεί κάποιες από αυτές να αλλάξουν έστω και λίγο τον τρόπο που χρησιμοποιούσατε έως σήμερα τα Windows 7!
 Σημείωση: Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με την ορολογία των Windows και αυτά που θα διαβάσετε σας φαίνονται ακαταλαβίστικα, θα σας πρότεινα να δοκιμάζετε τα παρακάτω tipτην ώρα που τα διαβάζετε και θα δείτε πόσο εύκολο και διασκεδαστικό είναι το να μάθετε κάτι καινούριο.
 Το πλήκτρο Windows είναι ίσως το λιγότερο χρησιμοποιούμενο πλήκτρο από τους χρήστες. Εκτός, όμως, από την βασική του χρήση, που είναι να ανοίγει το Start (έναρξη), μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες λειτουργίες. Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες από αυτές. (Οι συντομεύσεις πληκτρολογίου "keyboard shortcuts" που θα δούμε ισχύουν και για τα Vista).

Minimize-Maximize πολλαπλών παραθύρων με χρήση του "Shake"
 Είστε από τους ανθρώπους που κάνουν δέκα πράγματα ταυτόχρονα; Αν βρίσκεστε συχνά με πολλά "παράθυρα" ανοιχτά και βλέπετε ότι το Desktop (επιφάνεια εργασίας) σας αρχίζει να "κρεμάει" μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την λειτουργία "Shake" των Windows για να κάνετε άμεσα minimize (ελαχιστοποίηση) όλων των ανοιχτών παραθύρων, εκτός από αυτό που θέλετε να κρατήσετε στο προσκήνιο. Πώς γίνεται αυτό;
Πολύ απλά, πατάτε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σας πάνω στην Title Bar (μπάρα τίτλου) του παραθύρου που θέλετε να κρατήσετε στην επιφάνεια εργασίας και ενώ συνεχίζετε να κρατάτε πατημένο το αριστερό πλήκτρο στο ποντίκι κάνετε μια απότομη κίνηση αριστερά-δεξιά ή πάνω-κάτω (ή όπως θέλετε τέλος πάντων) σαν να ταρακουνάτε (Shake) το παράθυρο. Μπορείτε να ξανανοίξετε όλα τα παράθυρα που κάνατε minimize ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Επίσης, οι παραπάνω ενέργειες μπορούν να γίνουν με συντόμευση στο πληκτρολόγιο πατώντας ταυτόχρονα το  πλήκτρο Windows και το Home, όμως έτσι δεν έχει πλάκα!

Προεπισκόπηση προγραμμάτων στην Task Bar
 Έχετε ανοιχτά δύο ή παραπάνω παράθυρα και θέλετε να δείτε μία προεπισκόπηση των προγραμμάτων που τρέχετε, χωρίς να χρειαστεί να πάτε τον κέρσορα σας επάνω στην Task bar (μπάρα εργασίας). Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε στο πληκτρολόγιο σας τα πλήκτρα Windows και T. Θα δείτε ότι θα εμφανιστεί η προεπισκόπηση για το πρώτο πρόγραμμα στην σειρά. Μπορείτε να μετακινηθείτε στα υπόλοιπα προγράμματα που έχετε ανοιχτά με τα βελάκια στο πληκτρολόγιο σας. Με το αριστερό και το δεξί βελάκι προφανώς θα μετακινηθείτε αριστερά ή δεξιά, με το κάτω βελάκι φέρνετε στο προσκήνιο το πρόγραμμα που έχετε επιλεγμένο και με το πάνω βελάκι επανέρχεστε στην προεπισκόπηση των προγραμμάτων που δεν είναι στο προσκήνιο.
Πατώντας το Enter τερματίζετε την προεπισκόπηση και φέρνετε μπροστά το πρόγραμμα που θέλετε να δουλέψετε. Επίσης, αν απλά θέλετε να τερματίσετε την προεπισκόπηση και να παραμείνει στο προσκήνιο το πρόγραμμα που ήδη δουλεύετε, απλά πατήστε το Esc.

Flip 3D
 Μία άλλη λειτουργία που μπορείτε να ενεργοποιήσετε με την χρήση του πλήκτρου Windows είναι αυτή του Flip 3D. Πατώντας το πλήκτρο Windows και το Tab βλέπετε εναλλάξ όλα τα προγράμματα που τρέχουν εκείνη την στιγμή. Αφήνοντας το Tab (και συνεχίζοντας να κρατάτε πατημένο το Windows), μπορείτε με την χρήση του Scroll Wheel (ρόδα κύλισης) του ποντικιού σας ή με τα βελάκια από το πληκτρολόγιο σας να μετακινηθείτε στα προγράμματα που τρέχουν. Πατώντας το Enter, θα έρθει στο προσκήνιο το πρόγραμμα που εμφανίζεται πρώτο στην σειρά.
Εναλλακτικά, μπορείτε με τον κέρσορα σας να επιλέξετε όποιο πρόγραμμα θέλετε χωρίς να χρειάζεται να είναι πρώτο. Αν βαριέστε να κρατάτε πατημένο το πλήκτρο Windows έως ότου επιλέξετε το πρόγραμμα που θέλετε, μπορείτε να πατήσετε τα πλήκτρα Windows, Tab και Ctrl ταυτόχρονα και ύστερα να τα αφήσετε. Έτσι η οθόνη του Flip 3D θα μείνει ενεργοποιημένη έως ότου επιλέξετε κάποιο πρόγραμμα.
 Η ίδια λειτουργία, αλλά με διαφορετική γραφική απεικόνιση, γίνεται με χρήση των πλήκτρων Alt και Tab ή εναλλακτικά πατώντας Alt, Ctrl και Tab για να παραμείνει ανοιχτή η λειτουργία, έως ότου αποφασίσετε πoια εφαρμογή θέλετε να έρθει στο προσκήνιο.

Μετακίνηση παραθύρων σε προκαθορισμένη θέση
 Έχετε ανοιχτά δύο παράθυρα και θέλετε να τα έχετε δίπλα-δίπλα. Αντί να τρώτε χρόνο για να τα στοιχίσετε σωστά το ένα δίπλα στο άλλο, μπορείτε να κάνετε το εξής: επιλέγοντας το ένα από τα δύο, πατήστε το πλήκτρο Windows και το αριστερό βελάκι. Έτσι, το επιλεγμένο παράθυρο θα στοιχιθεί αριστερά καταλαμβάνοντας την μισή οθόνη. Κάντε το ίδιο για το δεύτερο παράθυρο αλλά αυτή την φορά πατήστε το δεξί βελάκι. Με αυτόν τον πολύ εύκολο τρόπο, θα έχετε αμέσως δύο παράθυρα τέλεια στοιχισμένα το ένα δίπλα στο άλλο.
Για να κάνετε ένα παράθυρο να πιάσει όλη την οθόνη σας, απλά επιλέξτε το και πατήστε Windows και το πάνω βελάκι και το παράθυρο θα γίνει maximize (μεγιστοποίηση). Αντίστοιχα, για να κάνετε minimize (ελαχιστοποίηση) του επιλεγμένου παραθύρου απλά πατήστε Windows και το κάτω βελάκι.

 Μάθατε τίποτα για τα Windows ή τζάμπα έγραφα τόση ώρα;!;!

4 σχόλια:

  1. Ο,τι πρεπει για εμας που αγαπαμε τα πληκτρολογια και μισουμε τα βρωμοποντικια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά είναι μωρέ και τα ποντικάκια. Αρκεί να είναι τα δικά μας, γιατί στην δουλειά, όντος είναι "βρωμο"πόντικα!

      Διαγραφή