Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Windows 7 Libraries. Να οργανωθούμεεεεε...


 Την προηγούμενη φορά είδαμε κάποια shortcuts για τα Windows 7 (για όσους δεν τα γνώριζαν). Σήμερα, θα δούμε μία άλλη προσθήκη των Windows 7, αυτή των Libraries. Για τους αρχάριους έχω να πω, μην φοβάστε, δεν πρόκειται να πάθετε τίποτα, ούτε εσείς, ούτε ο υπολογιστής σας!

 Σας παροτρύνω όπως και την προηγούμενη φορά, να κάνετε τα βήματα παράλληλα με την ανάγνωση. Έτσι θα καταλαβαίνετε καλύτερα αυτά που διαβάζετε. Επίσης, για όσους δεν το γνωρίζουν, μπορείτε να κάνετε αριστερό κλικ επάνω στις φωτογραφίες του κειμένου για να τις δείτε μεγαλύτερες. 


Βιβλιοθήκες (Libraries)
 Όσοι χρησιμοποιείτε τα Windows 7 σίγουρα θα έχετε προσέξει την ύπαρξη των βιβλιοθηκών (Libraries) που χρησιμεύουν για να οργανώνετε τα media αρχεία σας (φωτογραφίες, βίντεο, μουσικές, έγγραφα). Αντί, λοιπόν, να χρησιμοποιείτε αυτές τις βιβλιοθήκες για να αποθηκεύετε τα media αρχεία σας, μπορείτε να προσθέσετε “εικονικά” σε αυτές τις βιβλιοθήκες όποιο φάκελο ή αρχείο θέλετε εσείς, από οποιονδήποτε σταθερό, φορητό ή δικτυακό δίσκο έχετε αποθηκευμένα τέτοιου τύπου αρχεία. Γιατί να το κάνετε αυτό; Ο πρώτος λόγος είναι για να έχετε σε ένα φάκελο (βιβλιοθήκη) μαζεμένα όλα τα media αρχεία σας, χωρίς όμως να χρειάζεται να τα έχετε αποθηκευμένα σε αυτόν. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι βιβλιοθήκες, σε σχέση με ένα οποιονδήποτε φάκελο, σας δίνουν την δυνατότητα να έχετε καλύτερη ταξινόμηση και άμεση πρόσβαση των αρχείων σας χωρίς να ψάχνετε από εδώ κι' από εκεί.

Οι φωτογραφίες μου ταξινομημένες ανά μήνα και έτος


Προσθέτοντας αρχεία στις Βιβλιοθήκες σας
 Αφού ανοίξουμε τον Windows Explorer
πηγαίνουμε στα Libraries. Εκεί, θα δούμε ότι υπάρχουν έτοιμες βιβλιοθήκες για τα media αρχεία μας. Επιλέγουμε μία βιβλιοθήκη που θέλουμε να προσθέσουμε αρχεία. Στο παράδειγμα μας, θα προσθέσουμε φωτογραφίες στη βιβλιοθήκη Pictures.
Τα ίδια βήματα ισχύουν και για τους άλλους τύπους αρχείων. Αφού έχουμε επιλέξει τη βιβλιοθήκη που θα περιέχει τις φωτογραφίες μας, βλέπουμε τη στήλη Pictures library Includes: x location(s). Για να προσθέσουμε φακέλους που περιέχουν φωτογραφίες, πατάμε επάνω στο location(s). Στο καινούριο παράθυρο που θα ανοίξει πατάμε το κουμπί Add. Αφού βρούμε το φάκελο που θέλουμε, τον επιλέγουμε και πατάμε το κουμπί “include folder”.
Include Folder
Στο παράδειγμα μας, επέλεξα το φάκελο “Nikon D5000” που έχω αποθηκευμένο στο δίσκο G. Τα Windows θα συμπεριλάβουν αυτόματα όλα τα αρχεία και τους υποφακέλους που περιέχονται στο φάκελο αυτό. Οι φωτογραφίες που επιλέξαμε δεν αντιγράφονται στη βιβλιοθήκη. Αυτό που κάναμε ήταν να “δείξουμε” στα Windows σε ποια τοποθεσία έχουμε τις φωτογραφίες μας και έτσι τα Windows θα ψάχνουν πάντα σε αυτήν για αρχεία φωτογραφιών.
Προσθέτοντας φακέλους...
Κατά αυτόν τον τρόπο, όποτε προσθέσουμε καινούριες φωτογραφίες στην τοποθεσία αυτή, τα Windows αυτόματα θα συμπεριλάβουν τις καινούριες φωτογραφίες στη βιβλιοθήκη Pictures.
 Προσοχή, εάν θέλουμε να αφαιρέσουμε κάποιο φάκελο από τη βιβλιοθήκη πρέπει να κάνουμε “Remove Folder” και όχι “Delete” το φάκελο από τη βιβλιοθήκη. Αν κάνουμε “Delete” θα σβηστούν τα αρχεία και από την πραγματική τοποθεσία όπου βρίσκονται!
Επιλογές ταξινόμησης
 Από τη στιγμή που βλέπουμε τα αρχεία μας στη βιβλιοθήκη, μπορούμε πατώντας δίπλα από το “Arrange” να ταξινομήσουμε τις φωτογραφίες μας ανά φάκελο (Folder), ανά μήνα (Month) και έτος που έχουν δημιουργηθεί οι φωτογραφίες, ανά ημέρα (Day), ανά βαθμολογία (Rating) που έχουμε βάλει σε κάθε φωτογραφία και ανά θεματολογία (Tag) που έχουμε ορίσει (tag-άρει) σε κάθε φωτογραφία.

“Παίζοντας” ένα Slideshow
 Μία άλλη δυνατότητα που έχουμε με τις φωτογραφίες είναι αυτή του Slideshow. Μπορούμε, λοιπόν, πατώντας το κουμπί “Slideshow” να δούμε σε πλήρη οθόνη όλες τις φωτογραφίες που έχουμε στη βιβλιοθήκη μας. Αν, πάλι, θέλουμε να δούμε φωτογραφίες από ένα μόνο φάκελο, δεν έχουμε παρά να τον επιλέξουμε και να πατήσουμε το κουμπί “Slideshow”. Έτσι θα δούμε μόνο τις φωτογραφίες που βρίσκονται στο συγκεκριμένο φάκελο.
 Σημειώση: Όταν “τρέχει” το Slideshow, πατώντας δεξί κλικ, εμφανίζεται ένα παράθυρο με διάφορες επιλογές σχετικά με το Slideshow. Επιπρόσθετα, με τα βελάκια μπορούμε να πάμε μπροστά ή πίσω, ανά μία φωτογραφία κάθε φορά, και με το space μπορούμε να “παγώσουμε” ή να “ξεκινήσουμε” το Slideshow.

Slideshow

Μουσική Βιβλιοθήκη
Μουσικές ταξινομημένες ανά καλλιτέχνη
 Μπορούμε να προσθέσουμε τραγούδια στη βιβλιοθήκη Music κατά τον ίδιο τρόπο που προσθέσαμε φωτογραφίες. Ισχύουν ακριβώς τα ίδια με παραπάνω. Η διαφορά είναι στις επιλογές ταξινόμησης (arrange). Μπορούμε, λοιπόν, να ταξινομήσουμε τα τραγούδια μας ανά φάκελο (Folder), ανά άλμπουμ (Album), ανά καλλιτέχνη (Artist), ανά τραγούδι (Song), ανά είδος μουσικής (Genre)  και ανά βαθμολογία (Rating) που μπορούμε να ορίσουμε για κάθε τραγούδι.
Φωτογραφίες στον Windows Media Explorer
Τα ίδια με παραπάνω ισχύουν και για τις βιβλιοθήκεςVideos” και “Documents”.
Μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας βιβλιοθήκες, να τις ονομάσετε όπως θέλετε και να συμπεριλάβετε σε αυτές ό,τι αρχεία θέλετε εσείς. Επίσης, να ξέρετε ότι οι φωτογραφίες, τα βίντεο και οι μουσικές που θα προσθέσετε στις βιβλιοθήκες αυτόματα θα εμφανιστούν και στον Windows Media Player.
 Μετά από αυτό, θα μπορείτε να εργαστείτε και σαν βιβλιοθηκονόμοι!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου