Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Google Project Glass. Τύφλα να' χει το Star Trek!



Μα καλά, στο Start Trek είμαστε;
 Εκεί στην Google μάλλον δεν ξέρουν τι να κάνουν τα λεφτά τους! Ένα από τα project που δουλεύουν τον τελευταίο καιρό είναι βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Το Project Glass, όπως έχει ονομαστεί το εγχείρημα, ασχολείται με την Επαυξημένη Πραγματικότητα (Augmented Reality). 
Για όσους δεν γνωρίζουν, Επαυξημένη Πραγματικότητα ονομάζεται η διαδικασία προβολής, σε πραγματικό χρόνο, εικόνων και ήχων κατασκευασμένων από Η/Υ, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τη δική μας πραγματικότητα, προσαρμοσμένα απόλυτα στο οπτικοακουστικό μας πεδίο.
 Αν καήκατε από την επεξήγηση, μάλλον θα πρέπει να διαβάσετε λίγο παρακάτω και θα δείτε ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβετε όσο ακούγεται.

Ούτε D&G να φόραγε! Φτου σου αγόρι μου!
 Η Google, λοιπόν, έχει σκοπό να μας βάλει για τα καλά στον δικό της κόσμο, στο δικό της "Matrix". Με την χρήση "γυαλιών" που προβάλουν εικόνες μπροστά στα μάτια μας, ακουστικά που γεμίζουν τα αφτιά μας με ήχους, κάμερα που καταγράφει ό,τι βλέπουμε, μικρόφωνο που μας "ακούει", GPS που βρίσκει το στίγμα μας πάνω στον πλανήτη και ασύρματη μεταφορά δεδομένων, "εμπλουτίζει" την καθημερινότητα μας με ένα σωρό πληροφορίες και δυνατότητες. Οι λειτουργίες που προσφέρουν τα "γυαλιά" ενεργοποιούνται με την χρήση φωνητικών εντολών.
 Για να πάρετε μία ιδέα πως μπορεί να είναι το μέλλον, ρίξτε μία ματιά στο βίντεο του project.


 Πραγματικά δεν νομίζω ότι η συγκεκριμένη ιδέα μπορεί να εφαρμοστεί και να γίνει μέρος της καθημερινότητας, όπως μας την παρουσιάζει η Google στο παραπάνω βίντεο, αλλά, σίγουρα σε κάποιες δουλειές (στρατός, γιατροί, εργοστάσια, κ.λ.π.) θα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Επίσεις, εκεί που θα ήταν ρεαλιστικό ένα τέτοιο σενάριο είναι στο περιβάλλον ενός σπιτιού (η Microsoft έχει παρουσιάσει κάτι τέτοιο) όπου δεν υπάρχουν και οι κίνδυνοι του δρόμου, π.χ. να σας πατήσει φορτηγό την ώρα που κοιτάτε τα νέα!

 Παρακάτω, μπορείτε να δείτε μία παρωδία του βίντεο, με την προσθήκη της γνωστής υπηρεσίας AdSence της Google.


 Η ιδέα της Επαυξημένης Πραγματικότητας δεν είναι καινούρια. Υπάρχουν αρκετές εταιρίες που πειραματίζονται με διαφορετικά projects, ψάχνοντας να βρουν σε ποιους τομείς θα μπορέσουν να την εκμεταλλευτούν. H Microsoft, αυτό τον καιρό "τρέχει" ένα project που έχει ως στόχο να βάλει την Επαυξημένη Πραγματικότητα στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών.
Ένας τρόπος να μη βλέπετε μπροστά σας!
Όπως καταλάβατε, η Google θέλει να ενσωματώσει στο project όλες της διαδικτυακές της υπηρεσίες έτσι ώστε να γίνει ακόμα πιο απαραίτητη για πολύ κόσμο. Αν αυτά που μας δείχνουν θα τα δούμε κάποια στιγμή στην καθημερινότητά μας, θα δείξει το μέλλον. Μέχρι τότε, αρκεστείτε σε αυτά που βλέπετε και ακούτε μόνοι σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου