Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Asus Transformer TF101 vs. Transformer Prime TF201

Eee Pad Tranformer TF101 with dock

  Πριν μερικά χρόνια, όποιος είχε προϊόντα της Apple ήταν εξαίρεση στον κανόνα. Σήμερα, μετά την επέλαση των iPod, iPhone, iPad και ό,τι άλλο i υπάρχει, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Στις ταμπλέτες, η εναλλακτική έρχεται από την Google και το Android, με τις Eee Pad Transformer TF101 και Eee Pad Transformer Prime TF201 της Asus (έισους), να είναι τα best seller του λειτουργικού αυτού.
Το μόνο που έχουν να ζηλέψουν από το iPad είναι η πληθώρα εφαρμογών και περιφερειακών, όμως κερδίζουν με διαφορά στον τομέα της επεκτασιμότητας και της ελευθερίας χρήσης, αφού δεν σας περιορίζουν με τα iTunes, iCloud, και λοιπά i για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την συσκευή σας. Για όσους, λοιπόν, από εσάς θέλουν σήμερα να είναι η εξαίρεση στον κανόνα, η Google είναι μονόδρομος και η Asus τα πάει πολύ καλά.







 Η Eee Pad Transformer (TF101), κυκλοφορεί εδώ και περίπου ένα χρόνο. Στα τέλη Δεκέμβρη κυκλοφόρησε η αναβάθμιση της με την ονομασία Eee Pad Transformer Prime (TF201). Κάποιοι θα αναρωτηθούν: "γιατί να διαλέξω αυτή την ταμπλέτα και να μην πάρω το iPad;". Θα πω μόνο ότι κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες και γούστα.
 Αυτό που κάνει την ταμπλέτα της Asus να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό είναι σίγουρα το πληκτρολόγιο που την συνοδεύει (εάν δεν το θέλετε, πωλείται και χωρίς αυτό). Το πληκτρολόγιο εκτός από τα αυτονόητα, προσθέτει στην ταμπλέτα επιπλέον συνδεσιμότητα και ενέργεια, καθώς περιέχει έξτρα μπαταρία για την ταμπλέτα.
 Το ερώτημα, λοιπόν, που γεννάται για αυτούς που θα προτιμήσουν την ταμπλέτα της Asus από αυτήν της Apple, ή όποιας άλλης "φίρμας", είναι το εξής: "αξίζει να πληρώσω παραπάνω για μία ταμπλέτα που είναι σχεδόν ίδια με το προηγούμενο μοντέλο της;". Αυτό θα προσπαθήσουμε να δούμε παρακάτω.
** Το GPS έχει βγει από τα χαρακτηριστικά της TF201 στην ιστοσελίδα της Asus λόγω προβλημάτων που ανακαλύφθηκαν μετά την κυκλοφορία της ταμπλέτας


Eee Pad Transformer Prime TF201 with dock
  Η παλιά (TF101) με την καινούρια (TF201) διαφέρουν τόσο σε επίπεδο hardware όσο και στην εξωτερική εμφάνιση και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί. Το περίβλημα της TF101 είναι από πλαστικό καλής ποιότητας, ενώ της TF201 είναι από αλουμίνιο, δινοντάς της έτσι μια αίσθηση πολυτέλειας. Οι διαφορές στο hardware δεν είναι πολύ μεγάλες, είναι όμως αρκετές ώστε η απόκριση της TF201 να είναι αισθητά πιο "γρήγορη" από την TF101. Για την ακρίβεια, είναι η πιο "γρήγορη" ταμπλέτα που κυκλοφορεί αυτή την στιγμή. Nαι και από το iPad 2!
 Τι σημαίνει αυτό; Τουλάχιστον στην θεωρία, η TF201 έχει πιο ομαλές μεταβάσεις από σελίδα σε σελίδα στα μενού, "ανοίγει" πιο γρήγορα τις εφαρμογές, παίζει με μεγάλη άνεση και χωρίς "κολλήματα" 3D παιχνίδια, "ανοίγει" γρηγορότερα τις σελίδες στο διαδίκτυο και γενικότερα έχει μια αίσθηση αμεσότητας σε ό,τι θέλετε να κάνετε με την ταμπλέτα. Στην πράξη, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι, μιας και παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες εκτός των χαρακτηριστικών της ταμπλέτας, όπως το λειτουργικό και οι εφαρμογές, που ακόμα δεν εκμεταλλεύονται στο έπακρον τις δυνατότητες του καινούριου επεξεργαστή Tegra 3 της Nvidia, η ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο και οι ανάγκες του κάθε χρήστη. Σαφώς, όμως, είναι αισθητά πιο "γρήγορη" από την προκάτοχο της.
Eee Pad Transformer Prime TF201
LED IPS+ Panel
 Η TF201 έχει οθόνη IPS+ έναντι της IPS της TF101. Στην πράξη, αυτό που καταφέρνει είναι να έχει καλύτερη φωτεινότητα και πιο έντονα χρώματα από την προκάτοχο της. Στον τομέα των καμερών, η διαφορά είναι στην
Eee Pad Transformer Prime Tf201
8MP with LED Flash
οπίσθια κάμερα με την TF201 να έχει 8MP με LED φλας, έναντι της TF101 που έχει 5MP χωρίς φλας. Αν εξαιρέσουμε το φλας, η διαφορά δεν είναι τόσο αισθητή στις φωτογραφίες. Εξάλλου, κατά την γνώμη μου, ο παράγοντας "κάμερα" σε μία ταμπλέτα δεν πρέπει να είναι καθοριστικός, μιας και η λήψη φωτογραφιών ή βίντεο δεν είναι η κύρια χρήση μίας ταμπλέτας. Βασικά και μόνο η ύπαρξη μίας εμπρόσθιας κάμερας για βιντεοδιάσκεψη νομίζω ότι είναι αρκετή.
 Για αυτούς που θέλουν Internet οπουδήποτε, η TF101G είναι η μόνη λύση που προσφέρει αυτή την στιγμή η Asus, μιας και η TF201 δεν κυκλοφορεί με αυτό το χαρακτηριστικό και δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση για μελλοντικό μοντέλο της ταμπλέτας αυτής, με σύνδεση δεδομένων 3G/GPRS.
 Το GPS, αν και υπάρχει στην TF201, δεν έχει την απόδοση που θα ήθελαν κάποιοι, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί η Asus να βγάλει από τον ιστότοπο της το εν λόγω χαρακτηριστικό. Η αιτία ήταν πολλές επιστροφές, με αναφορές από χρήστες ότι το GPS δεν λειτουργούσε όπως έπρεπε. Αν σας ενδιαφέρει να έχετε την ταμπλέτα για GPS όταν περπατάτε ή όταν οδηγείτε (!), μάλλον θα απογοητευτείτε με την απόδοση της TF201 και καλύτερα θα ήταν να προτιμήσετε την TF101, που δεν αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Κατά τα λεγόμενα της Asus, το πρόβλημα με το GPS στην TF201, προέρχεται από το εξωτερικό περίβλημα της ταμπλέτας (αλουμίνιο), το οποίο έχει την ιδιότητα να "κόβει" ως ένα βαθμό τα ραδιοκύματα, με αποτέλεσμα την όχι και τόσο καλή απόδοση της συσκευής ως GPS. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο αισθητό όταν υπάρχει σύνδεση με κάποιο Wi-Fi Hotspot, μιας και έτσι το GPS υποβοηθάται στο να αναγνωρίσει σε ποια γεωγραφική θέση βρίσκεστε.
Eee Pad Transformer Prime TF201
Champagne Gold
 Το βασικότερο πρόβλημα, όμως, σύμφωνα με αναφορές κάποιων χρηστών, είναι ότι και η απόδοση του Wi-Fi επηρεάζεται από το περίβλημα της ταμπλέτας. Η Asus, από την πλευρά της, έχει κάνει αρκετές προσπάθειες να λύσει το πρόβλημα κυκλοφορώντας απανωτά firmware updates και επεκτείνοντας την εγγύηση της συσκευής σε όσους χρήστες έχουν αναφέρει τα προβλήματα αυτά. Κάποιοι χρήστες υποστηρίζουν ότι είδαν διαφορά στην απόδοση της συσκευής μετά τα updates και κάποιοι άλλοι όχι. Το περίεργο είναι ότι υπάρχουν χρήστες που έχουν αναφέρει ότι η ταμπλέτα τους έχει τα προαναφερθέντα προβλήματα, ενώ κάποιοι άλλοι δηλώνουν ότι δεν έχουν αντιμετωπίσει κανένα από αυτά. Επίσης, σε κάποια fora  έχει δημοσιευτεί ότι, εκτός από το περίβλημα, ευθύνεται και η θέση των κεραιών του GPS και Wi-Fi οι οποίες σε κάποιες συσκευές δεν εφάπτονται καλά, πράγμα που δείχνει ότι υπήρξε κάποια παρτίδα από το εργοστάσιο, η οποία βγήκε ελαττωματική.

Eee Pad Transformer Prime TF201
Eee Pad Transformer Prime TF101

 H TF201 έχει πάχος 8,3 χιλ. και ζυγίζει 586γρ, χωρίς το πληκτρολόγιο. Αυτή την στιγμή είναι η λεπτότερη και ελαφρύτερη ταμπλέτα που υπάρχει στην αγορά! Ναι, και όμως είναι πιο λεπτή και πιο ελαφριά από το iPad 2 (8,8χιλ. και 601γρ.)! Αυτό για όσους δίνουν σημασία στην σιλουέτα των γκάτζετ τους. Η TF101 έχει πάχος 12,3 χιλ. και βάρος 680γρ.
 Όσον αφορά την αυτονομία, η TF201 θεωρητικά αποδίδει 12 ώρες συνεχούς λειτουργίας χωρίς το πληκτρολόγιο και περίπου 18 μαζί με αυτό. Και ναι, καλά καταλάβατε, κρατάει παραπάνω από το iPad 2, που στα χαρτιά "αντέχει" 10 ώρες χωρίς πρίζα στο πλάι του και το οποίο δεν παρέχει την δυνατότητα επέκτασης που έχει η TF201 με το πληκτρολόγιο. Η TF101 αγγίζει τις 9,5 ώρες χωρίς, και τις 16 με, το πληκτρολόγιο. Στην πράξη η απόδοση της μπαταρίας και των δύο συσκευών δεν απέχει πολύ από αυτή που δίνει η Asus στα χαρτιά, με μία απόκλιση 1 με 2 ωρών.
Eee Pad Transformer Prime TF201
 Amethyst Gray
 Συμπεράσματα: Σίγουρα το πιο καινούριο μοντέλο είναι καλύτερο σε όλους τους τομείς, αν βέβαια εξαιρέσουμε τα προβλήματα με το GPS και το Wi-Fi που για άλλους υπάρχουν και για άλλους όχι. Αν είστε από αυτούς που θέλουν ό,τι πιο καινούριο και "γρήγορο" κυκλοφορεί στην αγορά, η Transformer Prime (TF201) είναι μονόδρομος, αφού είναι η μοναδική ταμπλέτα αυτή την στιγμή στην αγορά, που "φοράει" τον τετραπύρινο επεξεργαστή Tegra 3 της Nvidia. Επίσης, σίγουρα θα κρατήσει πιο πολύ τεχνολογικά στο πέρασμα του χρόνου, μιας και μόλις κυκλοφόρησε, ενώ έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο χρώματα, ασημένιο και γκρι. Η Asus τα αποκαλεί "Champagne Gold" και "Amethyst Gray" αντίστοιχα. Η Transformer (TF101) βγαίνει μόνο σε ένα, "Espressο" το λέει η Asus και είναι κάτι προς το γκριζοκαφετί.
 
Eee Pad Transformer TF101
 Το τίμημα που θα κληθείτε να πληρώσετε για να αποκτήσετε την TF201 ξεκινάει από τα 600 ευρώ, χωρίς το πληκτρολόγιο, για τα 32GB και αγγίζει τα 690 ευρώ, με το πληκτρολόγιο. Αν αποφασίσετε να πάρετε μόνο την ταμπλέτα και μετά θέλετε και το πληκτρολόγιο, πρέπει να γνωρίζετε ότι μόνο του θα το πληρώσετε περίπου 150 ευρώ. Αν δεν θέλετε να βάλετε το χέρι τόσο βαθιά στην τσέπη, η TF101 ξεκινάει από 400 ευρώ, χωρίς το πληκτρολόγιο για τα 16GB και με το πληκτρολόγιο αγγίζει τα 460 ευρώ. Αν θέλετε να προσθέσετε αργότερα το πληκτρολόγιο ισχύει το ίδιο με την TF201. Επίσης, το πληκτρολόγιο της κάθε συσκευής προορίζεται μόνο για αυτήν. Δηλαδή, αν είστε κάτοχος της TF101 με το πληκτρολόγιο και αγοράσετε την TF201 χωρίς το πληκτρολόγιο, δεν θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε σε αυτήν το πληκτρολόγιο της TF101 και αντίστροφα.
 Αν δεν έχετε οικονομικές δυσκολίες (λέμε τώρα) ή δεν υπολογίζετε τα λεφτά σας, η Transformer Prime TF201 είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί αυτή την στιγμή. Αν πάλι θέλετε κάτι φθηνότερο, δεν σας απασχολεί η υπερβολική "ταχύτητα"(!) ή το να μπορείτε να παίζετε με άνεση τα τελευταία 3D παιχνίδια και το μόνο που θέλετε είναι απλά να επεξεργάζεστε κείμενα, να σερφάρετε στο διαδίκτυο, να "μπαίνετε" σε προγράμματα "κοινωνικής δικτύωσης", να διαβάζετε βιβλία, να ακούτε μουσική ή να βλέπετε ταινίες HD και η Transformer TF101 μια χαρά την κάνει τη δουλειά της. Να έχετε, επίσης, κατά νου ότι μέσα στο Μάρτιο κατά τα λεγόμενα της Asus θα βγει η αναβάθμιση του λειτουργικού Android 4.0 Ice Cream Sandwich και για την TF101, οπότε και οι δύο συσκευές θα "φοράνε" την τελευταία έκδοση λειτουργικού της Google.
 Άντε και καλές αγορές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου