Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Switcher... για όσους θέλουν, αλλά δεν έχουν, Mac!


Exposé ή (λέγε με και) Mission Control
 Όποιος έχει κάτσει μπροστά από ένα Mac, εκτός από την εμφάνιση του κουτιού, θα έχει παρατηρήσει ότι έχει αρκετές διαφορές με ένα Windows PC. Μία από αυτές είναι και η λειτουργία του Exposé, όπως ονομαζόταν μέχρι σχετικά πρόσφατα. Με την έλευση του Mac OS 10.7 (Lion) μετονομάστηκε σε Mission Control. Δεν ξέρω αν η αλλαγή της ονομασίας έχει να κάνει με την κόντρα που υπάρχει μεταξύ Αμερικάνων και Γάλλων, αλλά, τέλος πάντων.

 Στο θέμα μας λοιπόν. Η "αποστολή" του Mission Control είναι, με το πάτημα ενός πλήκτρου ή με την μετακίνηση του κέρσορα σε κάποια από τις γωνίες της οθόνης, να εμφανίζει όλα τα ανοιχτά παράθυρα έτσι ώστε να μπορείτε να δείτε πιο εύκολα τι έχετε ανοιχτό και τι να φέρετε στο προσκήνιο επιλέγοντας το. Επίσης, μπορεί να "κρύψει" με μία κίνηση όλα τα ανοιχτά παράθυρα έτσι ώστε να μπορείτε να δείτε το Desktop (επιφάνεια εργασίας) σας.

 Όσοι, λοιπόν, έχετε ενθουσιαστεί από αυτή την δυνατότητα ή όσοι θέλετε να την δείτε αλλά δεν έχετε έναν Mac, μην ανησυχείτε, μπορείτε να το κάνετε με τα Windows 7 και με τα Vista. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι να κατεβάσετε ένα προγραμματάκι που ονομάζεται Switcher και να έχετε ενεργοποιημένη την λειτουργία Aero. Το Switcher μπορείτε να το "κατεβάσετε" από εδώ. (είναι δωρεάν!)

Το Switcher υποστηρίζει πολλές οθόνες
 Αφού, λοιπόν, έχετε κατεβάσει και εγκαταστήσει το Switcher, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αμέσως. Για να δείτε την λειτουργία του θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον δύο παράθυρα ανοιχτά. Το προκαθορισμένο shortcut για να το ενεργοποιήσετε είναι το κουμπί Windows και το σύμβολο ~. Αν δεν σας "αρέσει" το shortcut αυτό, μπορείτε πολύ εύκολα να το αλλάξετε. "Τρέξτε" το Switcher και στο παράθυρο που θα ανοίξει πηγαίνετε στην καρτέλα Shortcuts. Εκεί μπορείτε να αλλάξετε το προκαθορισμένο shortcut με όποιον συνδυασμό πλήκτρων θέλετε εσείς, ακόμα και με τα πλήκτρα του ποντικιού σας. Επίσης, θα δείτε ότι υπάρχει και η επιλογή "Edit Shortcuts".
Αν πατήσετε αυτό το κουμπί θα εμφανιστεί ένα καινούριο παράθυρο, στο οποίο μπορείτε να αλλάξετε ή να απενεργοποιήσετε shortcuts για άλλες λειτουργίες που σας προσφέρει το Switcher. Επιπλέον, μπορείτε να ενεργοποιήσετε ως shortcut σημεία της οθόνης σας. Μπορείτε π.χ. να ενεργοποιείτε το Switcher πηγαίνοντας τον κέρσορα σας στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης.
Στην καρτέλα General μπορείτε να επιλέξετε πως θα στοιχίζονται τα παράθυρα στην οθόνη σας και αν το Switcher θα "τρέχει" κάθε φορά που ανοίγετε το PC σας. Στην καρτέλα Appearance μπορείτε να "πειράξετε" κάποια βασικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με την εμφάνιση και την ταχύτητα των animation του προγράμματος. Στο Windows Styles μπορείτε, μεταξύ άλλων, να επιλέξετε αν στα παράθυρα θα εμφανίζεται το όνομα του προγράμματος και αν τα παράθυρα θα είναι αριθμημένα. Στην καρτέλα Filters μπορείτε να κάνετε κάποιες επιλογές σχετικά με την δυνατότητα του search (αναζήτηση) που σας παρέχει το Switcher και στην καρτέλα Advance... ε, αν όντως είστε τόσο advanced μάλλον θα είχατε σταματήσει το διάβασμα νωρίτερα και καλύτερα μην ασχοληθείτε με αυτή την καρτέλα.

 Για όσους κάνουν τον κόπο να το δοκιμάσουν, θα τους έλεγα να το ψάξουν λίγο. Οι δυνατότητες που σας δίνει το Switcher είναι πολύ περισσότερες σε αντίθεση με το Mission Control που είναι περιορισμένες και "as is" ("ως έχει" και αν σας αρέσει!), όπως θα έλεγε και ένα αμερικανάκι (όχι εγώ!).

Το Switcher πραγματικά αξίζει και αν ασχοληθείτε λίγο μαζί του μπορεί να γίνει ένα πολύ καλό και χρήσιμο εργαλείο.

 Μέχρι το επόμενο post (όχι toast!)… καλές μoufies!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου