Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

"Ανοίγοντας" πρώτη φορά τα Windows 8


 Είμαι από τους χρήστες που, τουλάχιστον στο λειτουργικό ενός υπολογιστή, προτιμούν τα Windows. Όχι δεν είμαι "Fanboy" της Microsoft, όπως είναι κάποιοι για άλλες εταιρίες, ονόματα δεν λέμε, πρόσωπα δεν θίγουμε, ούτε τα "παίρνω" για να την υποστηρίζω με σθένος. Απλά μέχρι τώρα μου έδινε όλες τις επιλογές, ώστε να κάνω ό,τι θέλω με το λειτουργικό της και υπήρχε μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων για να επιλέξω, δωρεάν, επί πληρωμή και "σπασμένων". Επίσης, για όσους θέλουν να παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή τους τα Windows είναι μονόδρομος!

Η πρώτη "οθόνη" που βλέπετε είναι η "Lock Screen"
 Αυτά ίσχυαν μέχρι που η Apple άλλαξε το τοπίο, με την επέλαση των i συσκευών της και τη δημιουργία μίας νέας τάσης στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Η τάση αυτή θέλει τα πάντα να είναι απλοποιημένα, εύχρηστα και πάνω απ' όλα προσδοφόρα. Πώς το κατάφερε αυτό; "Αναγκάζοντας" τους χρήστες των i συσκευών να εγγράφονται στις διαδικτυακές της υπηρεσίες, προκειμένου να μπορούν να απολαύσουν όλες τις δυνατότητες που τους "προσφέρονται", και να δίνουν όλα τα προσωπικά τους στοιχεία, ονομ/νυμο, ηλικία, φίλους, συνήθειες, προτιμήσεις, κ.ά., αλλά πάνω απ' όλα την πιστωτική τους κάρτα! Η Microsoft, επαναπαυόμενη στις δάφνες της τόσα χρόνια, άργησε λίγο να καταλάβει τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα να χάσει το τρένο και τώρα να τρέχει και να μη φτάνει! Τα Windows 8, λοιπόν, είναι η προσπάθεια της να ξαναμπεί στις ράγες (εδώ κολλάει, για όσους το γνωρίζουν, το τραγούδι από τις "Τρύπες" - Το τρένο).
 Προσωπικά, μου αρέσει να δοκιμάζω νέα πράγματα και έτσι τα καινούρια Windows τα βλέπω θετικά, ως ένα βαθμό. Αν είστε από αυτούς που δεν αλλάζουν εύκολα συνήθειες και η παραμικρή αλλαγή στην καθημερινότητα σας, σας δημιουργεί τουλάχιστον δυσαρέσκεια, μάλλον θα απογοητευτείτε. Όσοι είστε παλιοί χρήστες των Windows, μάλλον θα δυσκολευτείτε να χωνέψετε τις αλλαγές που έχει κάνει η Microsoft.
"Log in" screen
 Η πρώτη αλλαγή που θα προσέξετε είναι στην δημιουργία χρήστη, που σας παροτρύνει να δημιουργήσετε, εάν δεν έχετε ήδη, έναν λογαριασμό Windows Live, ώστε να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε όλες τις υπηρεσίες που σας προσφέρονται. Το "καλό" που παρέχει αυτή η προσθήκη είναι ότι μπορείτε να στήσετε το περιβάλλον εργασίας σας και όλες τις διαδικτυακές υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε και, κάνοντας χρήση του Windows Live λογαριασμού σας, να μπορείτε να συγχρονίσετε το περιβάλλον εργασίας σας σε όποιον υπολογιστή με Windows 8 και να κάτσετε. Το "κακό" είναι ότι έτσι παρακολουθούνται όλες οι κινήσεις, οι συνήθειες και οι προτιμήσεις σας, προς όφελος πάντα της Microsoft και των συνεργατών της.
 Επόμενη μεγάλη αλλαγή, βασικά η μεγαλύτερη, αφού κάνετε log in είναι ότι, αντί για την επιφάνεια εργασίας (Desktop), θα αντικρίσετε το καινούριο περιβάλλον των Windows, την "Start Screen" ή Metro UI όπως είναι η επίσημη ονομασία της.
Η "Start Screen" ή αλλιώς "Metro UI"
 Ο σχεδιασμός της έχει γίνει με γνώμονα τις συσκευές αφής και είναι ακριβώς όπως στις φορητές συσκευές που χρησιμοποιούν το Windows Mobile 7. Όσοι έχουν κάποια Windows Mobile συσκευή δεν θα παραξενευτούν, αφού θα δουν κάτι γνώριμο.
Οι υπόλοιποι, που έχετε μάθει ότι το πρώτο πράγμα που αντικρίζετε όταν κάνετε log in στον υπολογιστή σας είναι το Desktop σας, θα σας πάρει λίγο καιρό μέχρι να συνηθίσετε τα καινούργια Windows και τον τρόπο λειτουργίας τους.
 Η "Start Screen" είναι η αντικατάσταση του γνωστού σε όλους κουμπιού "Start" ή "Έναρξη" ελληνιστί. Η γνωστή λίστα, λοιπόν, στο "Start", με τα προγράμματα που είχατε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, έχει αντικατασταθεί με μία οθόνη έναρξης που περιέχει τα προγράμματα σας σε μορφή τετράγωνων και παραλληλόγραμμων εικονιδίων. Τα εικονίδια αυτά, για τα προγράμματα που κάνουν χρήση του διαδικτύου, είναι "δυναμικά" και "κινούμενα" (animated), δηλαδή προβάλλουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Η "Start Screen" συμπτηγμένη
 Η "Start Screen" έχει τα "καλά" και τα "κακά" της. Τα "καλά" είναι ότι έχετε ολοκληρωμένη εικόνα για τα προγράμματα που διαθέτετε αλλά και άμεση ειδοποίηση για οτιδήποτε νέο λαμβάνετε σε διαδικτυακές και "κοινωνικής" δικτύωσης υπηρεσίες (Twitter, Facebook, Google+, e-mail, RSS Feeds, πρόγνωση καιρού, κ.ά.). Τα "κακά", για κάποιους, είναι ότι το Metro UI έχει στηθεί ώστε να εξυπηρετεί ακριβώς αυτόν το σκοπό, δηλαδή να σας δελεάσει να κάνετε χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών με τις οποίες παρακολουθούνται οι προτιμήσεις και οι συνήθειές σας. Επίσης, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο πρόγραμμα για να εργαστείτε (Office, Photoshop, Nero, κ.ά.), θα πρέπει να μεταβείτε στο γνωστό σε όλους "Desktop" αφού στην "Start Screen" τρέχουν μόνο εφαρμογές που είναι κατασκευασμένες για αυτό το περιβάλλον. Αυτό μπορεί να γίνει γρήγορα και εύκολα, βάζοντας ένα εικονίδιο συντόμευσης (Shortcut) του "Desktop" στην "Start Screen". 
Το περιβάλλον του "Windows Store"

 Άλλο ένα στοιχείο που δείχνει τον σημερινό προσανατολισμό των εταιριών κατασκευής λειτουργικών, είναι η προσθήκη του διαδικτυακού καταστήματος Windows Store. Εκεί, μπορείτε να αγοράσετε ή να κατεβάσετε δωρεάν προγράμματα, παιχνίδια, βιβλία κ.ά., τα οποία είναι φτιαγμένα στην λογική των φορητών συσκευών, με οθόνες αφής, και είναι εμπνευσμένα από την αρχηγό και πρώτη διδάξασα στο είδος, την Apple και το Apple Store. Οι εφαρμογές που έχετε στη διάθεση σας είναι, προς το παρόν, πολύ λίγες και μάλλον η Microsoft ποντάρει στην επίσημη έκδοση των Windows 8 ώστε αυτό να αλλάξει. Με τις φορητές συσκευές δεν έχει καταφέρει, μέχρι στιγμής, να εισβάλει στην αγορά των ψηφιακών καταστημάτων, οπότε δεν έχει τραβήξει το ενδιαφέρον προγραμματιστών που θα φτιάξουν εφαρμογές για το λειτουργικό της.


Internet Explorer 10
 Εκτός από την "Start Screen", που όπως είπαμε είναι η κυριότερη αλλαγή, υπάρχουν και άλλες μικρές προσθήκες από εδώ και από εκεί, σε επίπεδο απεικόνισης και λειτουργικότητας.
Από τις πιο αξιόλογες προσθήκες είναι αυτή του Internet Explorer 10, που έχει σχεδιαστεί για να τρέχει στο περιβάλλον εργασίας της "Start Screen" και σας δίνει την εμπειρία του "Full Screen" σερφαρίσματος στο World Wide Web.
 Επιδή δεν μπορώ μέσα από αυτές τις γραμμές να σας παρουσιάσω όλες τις αλλαγές και τις καινούργιες δυνατότητες ή αδυναμίες που θα προσφέρει η Microsoft με το καινούργιο της λειτουργικό και σίγουρα δεν μπορώ να σας μεταφέρω την εμπειρία χρήσης του, όσοι τολμηροί, μπορείτε να κατεβάσετε και να δοκιμάσετε οι ίδιοι τα μελλοντικά Windows από εδώ:
http://windows.microsoft.com/en-US/windows-8/iso

"Άλλη" απεικόνηση όλων των εφαρμογών στην "Start Screen"
 Μην φοβάστε, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα partition στον σκληρό σας δίσκο ή να βάλετε έναν άλλο και να εγκαταστήσετε τα Windows 8 ξεχωριστά από τα Windows που χρησιμοποιείτε τώρα. Θα σας συμβούλευα να κάνετε αυτό ακριβώς και όχι να κάνετε αναβάθμιση των παλιών σας Windows με τα καινούρια, μιας και δεν γνωρίζετε αν θα σας αρέσουν. Επίσης είναι σε δοκιμαστικό στάδιο, οπότε πολλά πράγματα δεν λειτουργούν σωστά έως και καθόλου.
 Η προεπισκόπηση του λειτουργικού που έχει δώσει η Microsoft στα χέρια των χρηστών πιστεύω ότι δεν θα απέχει πολύ από το τελικό προϊόν, σε επίπεδο δυνατοτήτων και εμφάνισης. Στον καιρό που απομένει μέχρι την επίσημη εμφάνιση τους, θα διορθώσουν δυσλειτουργίες και ίσως προσθέσουν ακόμα κάποια μικρά πραγματάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου