Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

A5X vs Tegra 3 - Apple vs Asus...GPU Wars!


 Το "νέο" iPad είναι εδώ. Για τους απανταχού φαν της εταιρίας με σήμα το δαγκωμένο μηλαράκι αυτό το νέο είναι χαράς ευαγγέλιο. Και, όπως με κάθε καινούρια τεχνολογική κυκλοφορία και ειδικότερα με κάτι που έχει τόσο μεγάλη απήχηση, έτσι και με το "νέο" iPad "άρχισαν τα όργανα".

 Ποιος έχει την καλύτερη οθόνη, ποιος έχει τον πιο γρήγορο επεξεργαστή, ποιος έχει το καλύτερο λειτουργικό και πάει λέγοντας. Ο κάθε "κολλημένος" θεωρεί ότι το δικό του είναι το καλύτερο, γιατί άλλωστε ο καθένας για τον εαυτό του πιστεύει ότι είναι ο εξυπνότερος, οπότε δεν μπορεί παρά να έχει επιλέξει το καλύτερο! Αυτό, εν μέρει, είναι αληθές γιατί ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικού μεγέθους τσέπη! Για αυτό, λοιπόν, πρέπει να σκέφτεστε πρώτα τις ανάγκες σας και βεβαίως τις οικονομικές σας δυνατότητες και όχι τι θα πει ο διπλανός σας και, αφού το κάνετε αυτό μετά από μία καλή έρευνα αγοράς, να είστε σίγουροι πως αυτό που θα διαλέξετε θα είναι το καλύτερο, τουλάχιστον για εσάς.
Ο Tim Cook επί τω έργω 
 Αρκετά με τον πρόλογο, παρασύρθηκα. Στο θέμα μας λοιπόν. Η παρουσίαση του "νέου" iPad από τον Tim Cook ήρθε με την ανακοίνωση ότι ο νέος επεξεργαστής A5X είναι τέσσερις φορές γρηγορότερος στην απόδοση γραφικών από τον ανταγωνισμό , δηλαδή από τον Tegra 3 της Nvidia, και αυτό χωρίς να παρατίθεται κανένα στοιχείο που να το αποδεικνύει. Αυτό είναι ένα δείγμα του πόσο έχει αρχίσει η Apple να αισθάνεται την ανάσα του ανταγωνισμού στο σβέρκο της και ιδιαίτερα τώρα που δεν έχει και τον χαρισματικό Steve Jobs να την οδηγεί.
Η κάρτα που "αποδεικνύει" την υπεροχή!
Α5Χ είναι ένας διπύρηνος επεξεργαστής, χρονισμένος στο 1.5 Mhz, ο οποίος διαθέτει επιπλέον 4 πυρήνες που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν τα γραφικά. Ο Tegra 3, από την μεριά του, είναι ένας τετραπύρηνος ,επεξεργαστής χρονισμένος από 1.2 έως και 1.6 Mhz (σε διαφορετικά μοντέλα) και έχει επιπλέον 12(!) πυρήνες που αναλαμβάνουν να απεικονίσουν στην οθόνη σας τα πάντα. Από τα χαρακτηριστικά θα αναρωτιέστε πως γίνεται κάτι τέτοιο. Ο ισχυρισμός της Apple στηρίζεται στο ότι οι δύο επεξεργαστές χρησιμοποιούν διαφορετική αρχιτεκτονική και διαφορετικούς χρονισμούς ρολογιού και, τουλάχιστον στην θεωρία και σε κάποια benchmarks, ο Α5Χ φαίνεται να είναι γρηγορότερος.
 Ας αφήσουμε όμως τα χαρακτηριστικά και ας δούμε στην πράξη τι συμβαίνει. Ένα site που ασχολείται με τα τεχνολογικά δρώμενα "ανέβασε" ένα βίντεο που συγκρίνει τον A5X ("νέο" iPad)  με τον Tegra 3 (Asus Transformer Prime), παραθέτοντας κάποια αποτελέσματα από διάφορα προγράμματα που "μετράνε" τις επιδόσεις των επεξεργαστών. Παρακάτω μπορείτε να δείτε το βίντεο.


 Αυτό το βίντεο είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα γιατί πρέπει να ψάχνετε παραπάνω για να διαπιστώσετε αν αληθεύει αυτό που είδατε και βέβαια ότι δεν πρέπει να πιστεύετε κανέναν που δεν έχει σοβαρές αποδείξεις για αυτό που ισχυρίζεται. Τα benchmarks δεν έχουν καμία σχέση με την καθημερινή χρήση και πολλές φορές καμία σχέση με την πραγματικότητα.
"New" iPad vs Transformer Prime 
 Το πρώτο τεστ, λοιπόν, που μας παρουσιάζει το βίντεο και μας απασχολεί έχει να κάνει με την δήλωση του Tim Cook για την δυνατότητα της τρισδιάστατης απεικόνισης. Το παραπάνω βίντεο θέλει να μας πείσει πως αυτό που μας είπε ο Tim Cook στην παρουσίαση αληθεύει. Ως απόδειξη παραθέτει το σκορ του "νέου" iPad, που πέτυχαι σχεδόν διπλάσια απεικόνιση καρέ ανά δευτερόλεπτο στο πρώτο και σχεδόν τετραπλάσια διαφορά στο δεύτερο παιχνίδι, έναντι του Transformer Prime.
 Αυτό που δεν μας έδειξε το εν λόγω βίντεο είναι η διαφορά στην ποιότητα και τη λεπτομέρεια της απεικόνισης τρισδιάστατων γραφικών. Το έκανε, όμως, ένα άλλο βίντεο που παρουσιάζει τις δύο συσκευές δίπλα δίπλα να παίζουν δύο βιντεοπαιχνίδια, το Riptide και το Shadowgun. Σε αυτό το βίντεο φαίνονται οι δυνατότητες που έχει ο κάθε επεξεργαστής. Το Prime με τον Tegra 3 καταφέρνει να έχει μεγαλύτερη λεπτομέρεια στα τρισδιάστατα γραφικά και να απεικονίζει πράγματα που στο "νέο" iPad με τον Α5Χ δεν έχετε καν τη δυνατότητα να δείτε. Για να καταλάβετε τι εννοώ, δείτε το βίντεο που ακολουθεί.



 Εδώ, όμως, πρέπει να πω ότι η υπεροχή του Tegra 3 έναντι του A5X μπορεί να σχετίζεται με τις εταιρίες κατασκευής των παιχνιδιών που ίσως "κλειδώνουν" κάποια χαρακτηριστικά για τον A5X έναντι του Tegra 3. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τις κάρτες γραφικών των PC, αφού υπάρχουν παιχνίδια που παίζουν καλύτερα με κάρτες γραφικών της ATI και άλλα που παίζουν καλύτερα με αυτές της Nvidia.
"New" iPad Retina Display 
 Επίσης, το "νέο" iPad, με την Retina Display και την υψηλή ανάλυση, χρειάζεται μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ για την απεικόνιση, οπότε μπορεί κάποια χαρακτηριστικά να "κόβονται" ώστε να μπορεί να τρέξει το παιχνίδι στη συσκευή. Βέβαια πρέπει να γνωρίζετε ότι τα παιχνίδια και τα προγράμματα έχουν τη δυνατότητα να προβάλλονται σε μικρότερη αναλύση, προσαρμόζοντας το μέγεθος τους στην οθόνη όπου απεικονίζονται, έτσι ώστε να απαιτούν μικρότερη υπολογιστική ισχύ.
Asus Transformer Prime 
 Δεν υποστηρίζω κανέναν παρά μόνο κοιτάω ποιος μου προσφέρει τι και σε ποια τιμή! Η κίνηση της Apple κατ' εμέ ήταν τουλάχιστον ατυχής και αντιδεοντολογική, ειδικότερα για μία εταιρία που υπερηφανεύεται για τα επιτεύγματά της και "κυνηγάει" όποιον (επικίνδυνο ανταγωνιστή) θεωρεί ότι της "έκλεψε" τις ιδέες. Ας μην ξεχνάμε και το μότο της εταιρίας "think different". Think different my ass λέω εγώ! Μας παρουσιάζουν μία συσκευή με μικρές αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη και προσπαθούν να μας πείσουν ότι έβγαλαν κάτι καινούριο και καινοτόμο. Από αυτό, νομίζω, πηγάζει και η απόφαση τους να μην ονομάσουν την συσκευή iPad 3 ή iPad 2S αλλά απλά The new iPad.
 Εσείς που είστε "κολλημένοι" με την Apple, ή με ό,τι hype κυκλοφορεί, δεν πρόκειται να αλλάξετε γνώμη. Θα συνεχίσετε να πιστεύετε ότι το "νέο" iPad είναι καλύτερο από όλα και σε όλα. Αυτό που θα πρότεινα είναι να καταλάβετε ότι πρέπει να δείτε πραγματικά τι χρειάζεστε, τι σας "προσφέρεται" και πόσα λεφτά μπορείτε να διαθέσετε και με αυτόν τον τρόπο να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για εσάς και την τσέπη σας! 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου